Kun nurmi onkin vihreämpää aidan omalla puolella – näin valitset sopivan ruohonleikkurin

Kun nurmi onkin vihreämpää aidan omalla puolella – näin valitset sopivan ruohonleikkurin

Unelmoitko täydellisen vihreästä pihanurmikosta ja mietitkö, millaisella ruohonleikkurilla pääsisit parhaaseen tulokseen? Ruohonleikkureissa on paljon valinnan varaa, ja joskus sopivan leikkurin valitseminen voi tuottaa päänvaivaa. Mitä eroa esimerkiksi bensiinikäyttöisellä ja akkukäyttöisellä ruohonleikkurilla on? Onko nurmialueen pinta-alalla merkitystä sopivan leikkurin valinnassa?

Ruohonleikkurin valitseminen ei ole välttämättä helppoa, mutta koneiden vertailu kannattaa ennen ostopäätöstä: kun valitset omaan pihaasi ominaisuuksiltaan sopivimman leikkurin, saat eniten iloa ja vastinetta rahalle. Kokosimme yhteen tärkeimmät seikat, joita kannattaa miettiä ennen ruohonleikkurin hankintaa.

Kuinka suuri leikattava alue on?

Ensinnäkin sopivimman ruohonleikkurin valinta riippuu täysin omista tarpeistasi ja nurmikon pinta-alasta. Alkuun kannattaakin vertailla ruohonleikkureiden suorituskykyä ja tehokkuutta sekä eri leikkurityyppejä.

Sähkö- tai akkukäyttöinen ruohonleikkuri voi olla näppärä valinta pienemmän nurmialueen leikkaamiseen, koska silloin ei tarvitse miettiä bensiinin lisäämistä tai moottorin huoltamista. Akkukäyttöinen leikkurikin on kätevä, mutta sen käyttöaika on lyhempi, sillä akkua täytyy tietysti ladata aika ajoin. Sähköruohonleikkuri pitää puolestaan kytkeä verkkovirtaan, joten jatkojohto rajoittaa sen käyttöaluetta jonkin verran. Bensiiniruohonleikkuri taas on parempi ja tehokkaampi valinta isommille pihoille ja nurmialueille.

Millainen leikattava alue on maastoltaan?

Isomman nurmikkoalueen leikkaamiseen kannattaa valita tehokkaampi eli esimerkiksi bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri. Sitä ei tarvitse ladata, sen käyttöaika on pitkä, ja sillä onnistuvat laajempien alueiden sekä mäkien ja rinteiden nurmenleikkuu. Bensiiniruohonleikkuri voi olla myös itsevetävä, mikä voi myös helpottaa ruohon leikkaamista isoilla piha-alueilla tai kumpuilevalla alustalla.

Akkukäyttöisen ruohonleikkurin etu on, että se on huomattavasti ympäristöystävällisempi kuin bensiinileikkuri ja että se ei tarvitse lainkaan sähköjohtoa toimiakseen. Myös sähköinen ruohonleikkuri on ympäristöystävällinen valinta. Bensiinikäyttöinen leikkuri on puolestaan tehokkaampi ja soveltuu suurempien ja vesakkoisten tonttien nurmenleikkuuseen sekä vaikeampipääsyisille alueille.

Kuinka paljon aikaa ja viitseliäisyyttä olet valmis laittamaan ruohonleikkuuseen?

Ruohonleikkurin valinnassa pitää myös ottaa huomioon, miten paljon aikaa ja kiinnostusta olet valmis laittamaan itse leikkuutyöhön. Perinteisen akku-, sähkö- tai bensiinikäyttöisen ruohonleikkurin käyttö vie enemmän omaa aikaasi.

robottileikkuri_950.jpg

Jos taas haluat käyttää mahdollisimman vähän aikaa nurmikon leikkaamiseen, valitse siinä tapauksessa robottiruohonleikkuri, joka hoitaa työn täysin puolestasi. Omin päin liikkumaan ohjelmoitava robottileikkuri leikkaa ruohoa usein ja vähän kerrassaan, minkä seurauksena sinun ei tarvitse olla haravoimassa ja lannoittamassa nurmikkoa niin usein. Robottiruohonleikkuri hoitaa siis samalla nurmikon huoltamisen!

Paljonko olet valmis maksamaan leikkurista?

Edullisimmissa ruohonleikkureissa on usein pienempi leikkuuleveys, ja ne ovat täysin työnnettäviä. Tällaisia saa niin sähkö- kuin bensiinikäyttöisinä, ja ne soveltuvat parhaiten pienten ja helppomaastoisten pihojen ruohon leikkaamiseen.

Jos olet valmis maksamaan vähän enemmän, on paras vaihtoehto keskihintainen, itsevetävä bensiinileikkuri. Sillä voi hyvin leikata jo vähän isomman pihan nurmikon, ja leikkuuleveyttäkin on enemmän kuin edullisemmissa leikkureissa.

Kalleimpia ovat sekä bensiini- että akkukäyttöiset ruohonleikkurit. Hinnakkaimmissa leikkureissa on reilu leikkuuleveys, tehokas moottori, ja ne ovat itsevetäviä. Ne soveltuvat isojen sekä kumpuilevien tonttien ruohonleikkuuseen.

Akkukäyttöinen ruohonleikkuri on monesti hintava, mutta se on myös erittäin kätevä varsinkin pienten nurmialueiden leikkaamisessa. Niiden kohdalla ei tarvitse huolehtia polttoaineen lisäämisestä, huoltotöistä tai jatkojohdoista.
Robottiruohonleikkuri on joukon hintavin ja suorastaan ylellinen ratkaisu. Se on hyvä valinta helppomaastoisille pihoille ja heille, jotka haluavat käyttää mahdollisimman vähän aikaa pihanhoitoon.

Lue myös vinkkejämme vehreämpään pihanurmeen!

Katso kaikki ruohonleikkurimme