Lumi suli, kevät tuli - kaikki tarvittava kevään puutarha- ja nikkarointiprojekteihin Biltemasta

Lumi suli, kevät tuli - kaikki tarvittava kevään puutarha- ja nikkarointiprojekteihin Biltemasta

Nyt viimeistään on aika käynnistää erilaiset projektit, jotka ovat saaneet vielä odottaa vuoroaan talven jäljiltä. Kevät tuntuu koittavan aina yhtä yllättäen ja paljastaa samalla kohteita, jotka kaipaavat kunnostusta: esimerkiksi puutarha saattaa odottaa siistimistä ja istutustöitä, ja terassi voi kaivata pesua ja ehkäpä myös pientä kunnostamista. Biltemasta saat kaiken, mitä tarvitset kevään puutarha-askareisiin.

Talven jäljiltä puutarhassa on usein pudonneita lehtiä ja risuja, ja ensimmäisiä kevättöitä onkin siivota ne pois kukkien ja kasvavan ruohon tieltä. Harava on siis ehdoton hankinta! Kenties tänä vuonna olisi aika hankkia muutama uusi väline tai kone, jotka helpottavat työskentelyä puutarhassa. Bilteman MultiX-järjestelmän koneilla on yhteinen, erikseen ostettava akku, ja sarjaan kuuluvat ruohikon siistimiseen ja leikkaamiseen tarkoitettu ruohotrimmeri ja ruohonleikkuri sekä moottorisaha, pensassakset ja lehtipuhallin. Sarjan uusimpia tulokkaita ovat pensasleikkuri ja oksasaha sekä niihin yhdistettävissä oleva teleskooppivarsi.

Mikäli puutarhassa on koristepuita ja -pensaita, ne kannattaa leikata näin kevään korvalla, varsinkin jos puussa on vahingoittuneita tai kuolleita oksia talven jäljiltä. Hoito- ja kasvatusleikkaukset ohjaavat puiden ja pensaiden kasvua oikeaan suuntaan ja edesauttavat kukintaa ja paremman sadon kehittymistä. Vahingoittuneiden kasvustojen lisäksi on tärkeää leikata mm. liian tiheään ja samansuuntaisesti kasvavat sekä toisiaan hankaavat oksat sekä ns. kilpalatvat ja juuriversot. Leikattaessa työkalujen tulee olla teräviä, koska silloin leikkausjälki on puhdasta ja haavat parantuvat nopeasti. Tappien jättämistä runkoon tulisi välttää, mutta samalla myös varoa vaurioittamasta puunkuorta. Leikattuja oksia ei pidä myöskään jättää maahan; hyvä oksasilppuri helpottaa niiden käsittelyä ja hävittämistä.

Kasvilaatikkoviljelystä on tullut erittäin suosittua. Niin vähän pienempäänkin puutarhaan voi saada aikaiseksi kauniin kukkakeitaan ja pikkuruisen kasvimaan! Käsittelemättömästä kuusesta valmistetut kasvilaatikot sopivat hyvin niin kasvien, kukkien kuin vihannestenkin kasvattamiseen ja viljelyyn, ja niitä voi laittaa päällekkäin haluamansa korkuiseksi pinoksi. Lisäksi laatikko voi toimia ns. kasvihuoneena, kun hankkii siihen valmiskannen tai nikkaroi sellaisen itse. Näin viljelykautta saa mukavasti jatkettua. Biltemasta saatavalla muovilasilla on monia etuja: se on pitkäikäistä, kestää mm. sahaamista, taivuttamista ja poraamista, ja levykokoja on useita. Kannellinen kasvilaatikko kannattaa sijoittaa aina etelään päin niin, että kansi kallistuu hieman siihen suuntaan – tällöin kasvit saavat mahdollisimman paljon valoa. 

Puutarhanhoito on hauskaa ja rentouttavaa puuhaa, ja siinä voi herättää henkiin sisäisen viljelijänsä. On ihanaa upottaa kädet multaan, istuttaa kasveja ja seurata, kun ne alkavat kukoistaa. Hyvät istutusvälineet ovat niin ikään tärkeä osa puutarhanhoitoa. Bilteman kauniisti kuvioidussa puutarhasetissä on istutuslapio, möyhennyskuokka ja oksasakset. Puutarha- ja pihatöihin voi hyvin ottaa mukaan ne perheen pienimmätkin – onhan koko perheen tavaratalon valikoimassa myös lapsille sopivia puutarhanhoitovälineitä!