Kokkaa ulkona kesällä

Kokkaa ulkona kesällä

Kesällä mikään ei voita ruoanlaittoa ulkona – joko grillausta kotipihalla tai ruoan laittamista retkikeittimellä luonnossa. Ulkona kokkailu on käytännöllistä ja helppoa, ja siitä voi tehdä koko perheen yhteisen jutun.

Grillaus

Monille kesä on yhtä kuin grillaus. Lähes mitä tahansa voi grillata: kasviksia, lihaa ja kalaa sekä pitsaa ja hedelmiäkin. Biltemasta löydät suuren valikoiman erikokoisia ja -hintaisia grillejä kaikenlaisiin tarpeisiin.

Kaasugrilli

Kaasugrilleissämme on helppo sytytys ja lämmönsäätö, ja mikäli valitset sivupolttimella varustetun mallin, voit valmistaa kastikkeen tai muun lisukkeen kätevästi poistumatta pois grillin äärestä. Yhdistelmägrillimme tarjoaa kerralla kaiken: siinä on kolme kaasupoltinta, kaasukäyttöinen keittolevy ja oma alueensa hiiligrillaukseen. Lisäksi grillin toisella sivulla on savustin. Grilli todellisille grillimestareille!

Hiiligrilli

Hiiligrillissä valmistettuun ruokaan tulee klassinen savuinen maku. Monelle hiiligrilli onkin se ainoa oikea grilli, joka antaa ruoalle oikean, grillatun, maun. Se vaatii vähän enemmän aikaa ja valmisteluita, mutta grillibrikettejä käyttämällä lämpötila pysyy pitkään tasaisena. Valikoimastamme saat niin pallogrillit, grillitynnyrit kuin kokoontaitettavat hiiligrillit.

Sähkögrilli

Sähkögrilliä voi käyttää sekä sisällä että ulkona, mutta se vaatii tietenkin lähellä olevan pistorasian. Sähkögrilliä on helppo käyttää, ja se kuumenee nopeasti. Bilteman pöydälle sijoitettavalla sähkögrillillä voi grillata joko kansi suljettuna tai kansi avattuna 180 asteeseen, jolloin grillauspintoja on kaksi. Grillin puhdistaminen on myös helppoa, koska sekä grillilevyt että valuma-altaan voi pestä astianpesukoneessa.

Savustin

Savustus on vanha tapa kypsentää lihaa ja kalaa, ja se antaa ruoalle selvästi erottuvan ja monien rakastaman erityisen maun. Savustuksen ystäville Biltemalla on tarjota savustustynnyreitä, savustavia grillejä sekä savustuslaatikoita.

Grillaustarvikkeet

Grillaukseen tarvitaan myös erilaisia välineitä, kuten grillipihdit ja grillauslasta, jotta ruoanlaitto sujuu helposti ja turvallisesti. Jos haluat nautiskella aidonmakuista kiviuunissa paistettua pitsaa, voit hankkia hiili- tai kaasugrilliin pitsakiven, jonka päällä pitsapohja paistuu rapeaksi ja ilmavaksi. Kokonaisen broilerin paistaminen mehukkaaksi ja mureaksi onnistuu puolestaan erityisessä grillitelineessä.

Saat meiltä tietysti myös tarvikkeet hiillostukseen ja savustukseen: kaiken puuhiilistä ja briketeistä leppä- ja pyökkilastuihin. Kannattaa muistaa myös ns. Picnic Bag, eli fiksut retkipussimme, jotka kulkevat helposti repussa. Aseta vain pussi grilliin ja sytytä se sytyttimellä tai tulitikuilla. Et siis tarvitse lainkaan sytytysainetta! Tämä sopii siis niillekin, joille tulen tekeminen perinteisellä tavalla tuottaa hankaluuksia.

Grillin sijoittaminen

Valitse grillille sopiva paikka sään mukaan. Tuuli vaikuttaa grillin tehoon, joten valitse mielellään kohta, joka on tuulensuojassa. Grilliä ei saa käyttää sisällä sähkögrillejä lukuun ottamatta eikä myöskään katon alla tai liian lähellä seinää tulipalo- ja savunleviämisriskin vuoksi. Lisäksi grilli on sijoitettava tasaiselle ja vakaalle alustalle.

Muista grillin puhdistus

Grilli kannattaa puhdistaa perusteellisesti, mikäli sitä ei ole käytetty hetkeen. Se on hyvä puhdistaa myös talvisäilytyksen jäljiltä. Grilliritilä puhdistetaan huolellisesti hankaamalla grilliharjalla. Lisänä kannattaa käyttää uunin- ja grillinpuhdistusainetta.

Itse grillin voit puhdistaa pesemällä sen perusteellisesti saippuavedellä ja astianpesuharjalla. Anna grillin kuivua vapaasti tai kuumenna sitä jonkin aikaa, jolloin se kuivuu nopeammin. Lopuksi öljyä osat sopivalla öljyllä. Muista antaa grillin jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät sen pois, ellet aio käyt-tää sitä ruoanvalmistukseen heti puhdistamisen jälkeen.

74974

Kesäkeittiö

Mikäli haluat ottaa kaiken ilon irti ruoanlaitosta ulkona, voit tehdä yksinkertaisen ja kauniin kesäkeittiön tukevasta työtasosta, jonka alla on hyvä olla hylly keittiövälineille, kulhoille, kattiloille yms. kokkaamisessa tarvittavalle. Grilli kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle työpöytää, mutta muista ottaa huomioon grillin lämpövaikutus sekä mahdolliset leimahtavat liekit.

Näitä tarvitset kesäkeittiöön:

  • Työtaso, jonka alla on hyvä olla säilytystilaa.
  • Säilytystilaa: esimerkiksi hylly tai seinään kiinnitettävä tanko tai koukku keittiövälineiden säilyttämiseen tai ripustamiseen.
  • Pesuallas ja vesihana, jotta voit tiskata astiat ja huuhdella ne juoksevalla vedellä.
  • Keittiövälineet onnistuneeseen ruoanlaittoon ulkona
74953

Retkiruoan valmistaminen maastossa

Erilaisille retkille tarvitaan erilaisia varusteita ruoanlaittoon sen mukaan, tehdäänkö retki autolla vai vaatiiko perille pääsy pitkää patikointia retkivarusteita kantaen.  

Kannettavat tai kokoontaitettavat grillit

Kokoontaittuva grilli ovat helppo ja kätevä vaihtoehto rannalle, telttaretkelle tai automatkalle, kun mukana kannettavat tavarat eivät saa painaa paljon. Bilteman kannettavissa grilleissä on sekä kaasu- että hiilimalleja, eli löydät varmasti suosikkisi. Aiemmin mainitut fiksut retkihiilipussit ovat retkillä erinomainen apu tulen tekemiseen.

Kaasu-ja spriikeittimet

Kaasukeitin

Edullisin kaasukeitinmalli on myös yksinkertaisin, kevyin ja pienikokoisin, sillä se käsittää vain polttimen, joka kierretään suoraan kaasupullon liitäntään. Tämän keitintyypin haittapuolena on painopisteen jääminen ylös keittoastiaa käytettäessä, jolloin keitin voi kaatua helpommin.

Kolmen jalan varassa seisova kaasupoltin on paljon vakaampi ja vie silti vähän tilaa rinkassa, koska sen voi taittaa kokoon.

Kaasukeittimien hyviä puolia ovat hyvä lämpöteho, puhdas palaminen ilman nokea sekä helppokäyttöisyys. Tarvitset lisäksi vain kaasusäiliön, keittoastian ja mahdollisen tuulensuojan, joka kiinnitetään maahan vaarnoilla.

Retkikeitin eli spriikeitin

Spriillä toimiva retkikeitin on kätevä all-in-one-ratkaisu. Spriikeitin vie kuitenkin enemmän tilaa, koska siihen kuuluu yleensä täydellinen keittoastiasarja sekä pohjaosa, joka toimii myös tuulensuojana. Retkikeittimen lämpöteho ei yllä kaasukeittimen tasolle, joten ruoan kuumentaminen kestää pidempään. Spriikeittimen etuja ovat helppokäyttöisyys ja edullisuus.

Avotulen tekeminen Suomessa

  • Suomessa avotulen eli esim. nuotion tekeminen ei ole jokamiehenoikeus: virallisten tulipaikkojen ulkopuolella tulien tekeminen vaatii maanomistajan luvan.
  • Karttaan merkityt taukopaikat ovat virallisia tulentekopaikkoja.
  • Kun metsä- ja ruohikkopalovaroitus on voimassa, ei tulen tekeminen ole sallittua välttämättä edes maasta eristetyissä hormillisissa, virallisissa tulipaikoissa. Tarkista tilanne aina ennen retkelle lähtöä.
  • Mieti, tarvitsetko todella avotulta vai voisitko pakata retkelle mukaan esimerkiksi ruokatermoksesta syötävää muonaa tai omilla jaloillaan seisovan retkigrillin. Grillaamista retkigrillillä maastossa ei katsota avotulen tekemiseksi (pl. kertakäyttögrillit!), mutta sen kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, varsinkin jos metsä- ja ruohikkopalovaroitus on voimassa.

 

 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit