5 kodin siivousvinkkiä – oikeilla välineillä kodin puhtaanapito ja ikkunanpesu onnistuu vaivattomasti

5 kodin siivousvinkkiä – oikeilla välineillä kodin puhtaanapito ja ikkunanpesu onnistuu vaivattomasti

Vietämme poikkeustilan aikana tavallista enemmän aikaa kotona. Tällöin huomaamme herkemmin kodin epäsiisteydet, kuten pinnoille kertyneen pölyn ja likaiset ikkunat. Nyt onkin täydellinen hetki tarttua siivousvälineisiin ja tehdä kotona kunnon kevätsiivous!

Monissa kodeissa halutaan tehdä perusteellinen kevätsiivous talven jälkeen. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan hoitaa kerralla. Jaksota siivous eri päiville ja pidä tarpeeksi taukoja. Kannattaa muistaa, että säännöllinen siivous – esimerkiksi kerran viikossa tai joka toinen viikko – pitää kodin siistinä. Aikaa vievän suursiivouksen tarve vähenee, kun ylläpitosiivouksen tekee tarpeeksi usein.

Tarkoituksenmukaisilla välineillä siivous sujuu joutuisasti ja vaivattomasti. Biltemasta löydät tarpeelliset siivoustarvikkeet kaikille kodin pinnoille, keittiöön, kylpyhuoneeseen ja muihin tiloihin. Meiltä löydät esimerkiksi pölynimurit, mopit, siivousliinat, puhdistusaineet ja ikkunanpesutarvikkeet. Olemme myös keränneet yhteen muutamia kodin siivousvinkkejä, joiden avulla siivoaminen on entistä mukavampaa!

1. Mikrokuituliina jouduttaa pintojen siivousta

Aloita pintojen siivous aina puhtaimmista pinnoista ja etene likaisempiin. Pölyjen pyyhkiminen kannattaa aina tehdä ylhäältä alaspäin. Mikrokuituliina on loistava siivoustarvike kätevään ja ympäristöystävälliseen pudistamiseen. Mikrokuituliinalla puhdistat pölyjen lisäksi lika- ja rasvatahrat, jopa ilman pesuainetta. Liinaa ei kannata kastella liikaa: nihkeänä se säilyttää parhaan puhdistustehon. Kuivalla mikrokuituliinalla puhdistat kätevästi myös kodin elektroniikan.

2. Parketti ja laminaatti eivät kestä kosteaa pesua

Kaikkia lattioita kannattaa imuroida säännöllisesti, jotta esimerkiksi kivet eivät pääse naarmuttamaan pintaa. Tahrat kannattaa puhdistaa heti pinttymien välttämiseksi. Puu- ja laminaattilattiat eivät pidä liiasta kosteudesta, joten niiden pesuun sopii parhaiten aavistuksen nihkeäksi kostutettu moppi.

Vaikka lattioita moppaisi usein, ne eivät välttämättä ole puhtaat. Likainen moppi levittää liikaa huoneesta toiseen, ja siksi moppi tulee pestä tarpeeksi usein. Siivouskaappiin kannattaa hankkia muutama varamoppi, jolloin lattioiden siivous onnistuu vaikka likainen vaihtomoppi olisi vielä pesussa. Lattioiden pesuun kannattaa valita kotisi lattiamateriaalille tarkoitettu pesuaine.

3. Ikkunanpesussa pitää muistaa ainakin yksi tärkeä asia

Ikkunanpesu onnistuu sujuvasti, kun teet sen laadukkailla välineillä ja oikeassa järjestyksessä. Tarvitset ikkunanpesuun sangon, siivousliinan, kuivauslastan, ikkunanpesuaineen tai yleispuhdistusaineen ja loppusilauksen antavan säämiskän. Suojaa lattia pyyhkeillä tai sanomalehdillä. Putsaa ensin sälekaihtimet pölystä imurilla tai nihkeällä siivousliinalla. Seuraavaksi kannattaa imuroida ikkunan pielet, puitteet ja ikkunalauta, minkä jälkeen ne pestään kostealla siivousliinalla aloittaen puhtaimmista kohdista.

Nyt päästään itse asiaan eli ikkunalasien pesuun. Täytä sanko vedellä ja lisää muutama tippa pesuainetta. Lasien peseminen kannattaa aloittaa uloimmasta lasista. Näin siivousjälki näkyy paremmin eivätkä roiskeet pääse valtaamaan jo pestyjä pintoja. Ikkunalasi kannattaa kostuttaa pesuveteen kastetulla siivousliinalla melko kosteaksi. Erityisen likaiset ikkunat, kuten ulkolasit, kannattaa pestä muutamaan otteeseen.

Tärkeintä on vetää kuivauslastalla mahdollisimman tasaisia, yhdensuuntaisia vetoja ja kuivata lasta liinaan aina ennen uutta vetoa. Tällöin ikkunaan jää vähemmän jälkiä. Kuivauslastaa ei kannata painaa ikkunaa vasten liian kovaa, mutta työskentelyssä kannattaa olla ripeä, jotta ikkuna ei ehdi kuivua. Kuivaa lopuksi nurkat, reunat ja ikkunalaudat säämiskällä.

hoyrypesuri_950.jpg

4. Älä unohda puhdistaa laattoja ja saumoja kylpyhuoneessa

Säännöllisellä siivouksella varmistat, että kylpyhuone pysyy raikkaana. Varaa eri pesukohteille eri väriset puhdistusliinat hygienian varmistamiseksi. Puhdista pesuallas ja kaakelit esimerkiksi vihreällä liinalla ja wc-istuin punaisella liinalla. Yleispuhdistukseen sopii neutraali puhdistusaine. Kalkkikertymät vaativat hapanta puhdistusainetta ja rasvatahrat taas emäksistä tuotetta. Ennen siivouspuuhaan ryhtymistä kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa, millainen aine sopii millekin pintamateriaalille.

Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistaminen unohtuu monilta. Märkä lattia olisi hyvä kuivata kuivaimella aina suihkussa käynnin jälkeen, jotta laatat kuivuvat nopeammin eikä lika pinty niihin. Suihkutilan seinät ja lavuaarin läheisyydessä oleva seinä kannattaa puhdistaa kerran kuukaudessa. On tärkeää kastella laattojen pinta vedellä ennen pesuaineen käyttöä ja huuhdella ne lopuksi, sillä puhdistusaineet voivat haurastuttaa sauma-aineita. Laattoja voi hangata kevyesti pehmeällä harjalla ja saumoja esimerkiksi saumaharjalla. Silikonitiivisteet voi pyyhkäistä mikrokuituliinalla.

Myös höyrypesurilla puhdistat saumat helposti ja tehokkaasti bakteereista ja liasta ilman kemiallisia lisäaineita. Se on kätevä myös esimerkiksi keittiön puhdistamisessa kylpy- ja wc-tilojen lisäksi.

5. Muista lattiakaivot, viemärit ja tuuletusventtiilit

Lattiakaivot, viemärit ja tuuletusventtiilit kannattaa puhdistaa säännöllisesti, sillä niiden puhtaus vaikuttaa muun muassa sisäilman laatuun. Lattiakaivon puhdistus aloitetaan poistamalla lattiakaivon hajulukon päältä irtoroskat, kuten hiukset. Tämän jälkeen lattiakaivo puhdistetaan tiskiharjalla ja yleispuhdistusaineella. Huuhtele lopuksi vedellä. Mikäli lattiakaivo on tukossa tai se haisee tavallisen puhdistuksen jälkeen, hajulukko on saattanut kerätä itseensä likaa. Tällöin hajulukko tulee puhdistaa erikseen. Viemärinpuhdistusaineella voi poistaa kätevästi rasva-, ruokajäte-, saippua- ja hiuskerrostumat, ja se myös ehkäisee viemärin tukkeutumista.

Ilmanvaihtoventtiilien ympäristö kannattaa imuroida säännöllisesti. Irtolian saa kätevästi pois myös varrellisella lattiamopilla ja kertakäyttöliinalla. Venttiilin voi pyyhkiä yleispuhdistusaineella ja siivousliinalla. Jos asut vanhassa asunnossa, ilmanvaihto saattaa olla painovoimainen. Tässä tapauksessa venttiilin kannen voi irrottaa ja pestä pesuainevedessä pesuharjalla.