Auton renkaiden vaihdon voi tehdä itse – katso ohjeet tästä!

Auton renkaiden vaihdon voi tehdä itse – katso ohjeet tästä!

Kannattaako auton renkaat vaihtaa itse? Kyllä, jos työssä seuraa hyviä ohjeita ja käyttää sopivia työkaluja! Kokosimme viiden kohdan vinkkilistan, jonka avulla kesä- tai talvirenkaiden vaihdon tekee helposti ihan itse. Samalla säästyy aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse jonottaa vaihtoaikaa saati maksaa renkaanvaihtopalvelusta.

Milloin auton renkaat pitää sitten vaihtaa? Suomen nykyinen tieliikennelaki velvoittaa käyttämään talvirenkaita – nastallisia tai nastattomia – marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana, mikäli sää tai keli sitä edellyttää. Kesärenkaat tulisi siis olla vaihdettuna autoon maaliskuun loppuun mennessä, mutta suositeltavaa on kuitenkin seurata sääennusteita ja varsinkin sitä, onko luvassa vielä yöpakkasia.

Renkaiden vaihtoon tarvitaan oikeaoppiset työkalut, oli kyseessä sitten kesä- tai talvirenkaat. Pyöränmutteriavaimella tai ristikkoavaimella voi avata pyöränpultit ja kiinnittää ne takaisin. Näillä perinteisillä työkaluilla homma saattaa olla kuitenkin hankalaa, ja kaikin voimin niillä vääntäessä voi saada helposti selkänsä jumiin. Ratkaisu ongelmaan on pyöränmutterinväännin, jolla pultit aukeavat nopeasti ja kätevästi.

Näin vaihdat auton renkaat itse:

  1. Käy läpi varastossa tai autotallissa odottavat renkaat vaurioiden, viiltojen ja kulumien varalta. Tärkeää on käydä myös läpi renkaiden urasyvyydet, sillä hyväkuntoiset renkaat parantavat ajoturvallisuutta. Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulisi olla vähintään 1,6 mm ja talvirenkaiden 3 mm. Liikenneturva suosittelee kuitenkin kesärenkaille vähintään 4 mm:n syvyyttä ja talvirenkaille vähintään 6 mm:n syvyyttä. Urasyvyyden voi tarkistaa näppärästi asettamalla kahden euron kolikon renkaan uraan. Jos kolikon hopeanvärinen reunus jää näkyviin, urasyvyyttä on jäljellä alle 4 mm.

  2. Pysäköi auto tasaiseen kohtaan, vedä käsijarru päälle ja laita vaihde ykköselle (automaattivaihteisessa autossa P-asentoon). Kaiken varalta voi käyttää ns. stopparia, eli vaikkapa isoa kiveä renkaan edessä: mikäli nostaa ensin auton toisen takanurkan ilmaan, laitetaan stoppari eturenkaan eteen. Irrota pölykapselit ja löysää yhden renkaan pultteja hieman ennen auton nurkan nostamista ilmaan; käytä työhön em. pyöränmutterinväännintä tai ristikkoavainta.

  3. Tarkista auton ohjekirjasta oikea nostopiste ja aseta tunkki sen kohdalle - ja sitten vain nosto! Kun auton nurkka on ilmassa, irrota sen kohdalla olevan talvirenkaan pultit kokonaan ja nosta rengas pois paikaltaan. Voit lykätä tunkin ja rengaskotelon väliin vielä autopukit varmistaaksesi oman turvallisuutesi ja sen, että auton nurkka pysyy varmasti ilmassa renkaanvaihdon ajan.

  4. Puhdista vanteen kiinnityskohta ja aseta kesärengas paikalleen. Esikiristä pultit esim. käsin tai pyöränmutteriavaimen hylsyllä, poista mahdollisesti käyttämäsi autopukki ja laske auto varovasti alas tunkin avulla. Kiristä vasta sitten pultit kunnolla esim. momenttiavaimella tai jo edellä mainitulla pyöränmutterinvääntimellä. Jotta lopputuloksesta tulisi tasainen, kiristä pultit tähtikuviomuodossa. Toista kaikki vaiheet jokaisen renkaan kohdalla. Rengaspaineet ja ilman määrä on myös hyvä käydä tarkistamassa lopuksi vaikkapa lähimmällä huoltoasemalla. Muista tarkistaa lisäksi renkaiden pulttien kireys parin sadan ajokilometrin jälkeen.

  5. Merkitse irrottamasi rengas heti jollakin tavalla, jotta tiedät seuraavan kerran renkaita vaihtaessasi, mihin kohtaan autoa se kuuluu (esim. ot = oikea takarengas). Bilteman valikoimassa on saatavana esimerkiksi renkaanmerkintäsarja, rengaskynä ja rengaspussit merkintää ja säilytystä varten. Ennen säilöön siirtämistä renkaat vanteineen kannattaa pestä hyvin. Varastoi ne kuivassa ja viileässä paikassa ja suojassa auringonpaisteelta.