Aurinkopaneelit – ilmaista energiaa auringosta

Aurinkopaneelit – ilmaista energiaa auringosta

Aurinkopaneeli koostuu monista pienemmistä aurinkokennoista, jotka keräävät auringon energiaa ja muuntavat sen käyttökelpoisiksi energiaksi, joka voidaan varastoida akkuun. Akun avulla voimme hyödyntää tätä energiaa eri laitteissa, kuten 12 V:n jääkaapissa veneessä.

Erityyppiset aurinkopaneelit – yksikiteinen ja monikiteinen

Yksikiteinen aurinkopaneeli (esim. 25-5097)

Yksikiteiset aurinkopaneelit asennetaan yleensä ohuelle muovi- tai alumiinilevylle. Niiden etuna on, että paneelit voidaan asentaa suoraan alustalle joko ruuveilla tai liimalla. Useimmiten nämä paneelit ovat taipuisia. Yksikiteiset aurinkopaneelit ovat hieman monikiteisiä paneeleja tehokkaampia ja maksavat siksi hieman enemmän.

Monikiteinen aurinkopaneeli (esim. 25-5081, 25-5082)

Monikiteiset aurinkopaneelit asennetaan yleensä alumiinikehykseen. Ne eivät ole taipuisia ja ne on asennettava erillisillä kiinnikkeillä. Maksimaalisen tehokkuuden saavuttamiseksi on suositeltavaa asentaa paneelit kulmakiinnikkeeseen (esim. 25-5095). Kiinteään asentoon asennettava on 25-5091.

Mikä on aurinkopaneelisäädin?

Aurinkopaneeleista tuleva jännite on liian suuri varastoitavaksi suoraan akkuun, ja siksi paneelin ja akun väliin tarvitaan säädin. Säädin säätelee aurinkopaneelista tulevaa jännitettä ja havaitsee myös akun latausalttiuden ja säätelee sitä akun tilan mukaan.

Erityyppiset säätimet – MPPT ja PWM

MPPT-säädin

MPPT-säädin on tehokkain aurinkopaneelisäädin. Se käyttää koko jännitealuetta ja pakkaa sen käyttökelpoisiksi energiaksi. MPPT-säädin on jopa 30 % tehokkaampi kuin PWM-säädin. Bilteman valikoimaan kuuluu kaksi eri mallia,25-5099 enintään 10 A:n virralle ja 25-5077 jopa peräti 20 A:n virralle.

PWM-säädin

PWM-säädin on yksinkertaisempi versio säätimestä, ja siitä puuttuu MPPT-säätimen tehoa nostavat ominaisuudet. Tämä tarkoittaa, että ylimääräinen energia menee hukkaan. Tämä säädin on erinomainen vaihtoehto pienemmälle aurinkosähköjärjestelmälle, jonka maksimikapasiteettia ei välttämättä tarvita.

Paneelin suuntaaminen kohti aurinkoa

Aurinkopaneeli suositellaan suunnattavaksi kohti etelää ja sijoitettavaksi niin, ettei se altistu tarpeettomasti esim. puiden varjoille tai muille, joka vähentävät säteilyä paneeliin. Optimaalinen kaltevuuskulma on kesällä 30 astetta ja talvella 70-90 astetta. 45 astetta suositellaan latauksen maksimoimiseksi ympäri vuoden.