Aurinkopaneelit – ilmaista energiaa auringosta

Aurinkopaneelit – ilmaista energiaa auringosta

Aurinkopaneeli koostuu monista pienemmistä aurinkokennoista, jotka keräävät auringon energiaa ja muuntavat sen käyttökelpoiseksi energiaksi, joka voidaan varastoida akkuun. Akun avulla voimme hyödyntää tätä energiaa eri laitteissa, kuten 12 voltin jääkaapissa veneessä.

Erityyppiset aurinkopaneelit – yksikiteinen ja monikiteinen

Yksikiteinen aurinkopaneeli

Yksikiteiset aurinkopaneelit, esim. 25-5097, asennetaan yleensä ohuelle muovi- tai alumiinilevylle. Niiden etuna on, että ne voidaan asentaa suoraan alustalle joko ruuveilla tai liimalla. Useimmiten nämä paneelit ovat taipuisia. Yksikiteiset aurinkopaneelit ovat hieman monikiteisiä paneeleja tehokkaampia ja maksavat siksi hieman enemmän.

Monikiteinen aurinkopaneeli 

Monikiteiset aurinkopaneelit, esim. 25-5081 ja 25-5082, asennetaan yleensä alumiinikehykseen. Ne eivät ole taipuisia, ja ne on asennettava erillisillä kiinnikkeillä. Maksimaalisen tehokkuuden saavuttamiseksi on suositeltavaa asentaa paneelit kulmakiinnikkeeseen (tuote 25-5095), mutta Z-kiinnikkeillä (25-5091), paneelin saa asennettua myös kiinteään asentoon.

Mikä on aurinkopaneelisäädin?

Aurinkopaneeleista tuleva jännite on liian suuri varastoitavaksi suoraan akkuun, ja siksi paneelin ja akun väliin tarvitaan säädin. Se säätelee aurinkopaneelista tulevaa jännitettä ja havaitsee myös akun latausalttiuden ja säätelee sitä akun tilan mukaan.

Erityyppiset säätimet – MPPT ja PWM

MPPT-säädin

MPPT-säädin on tehokkain aurinkopaneelisäädin. Se käyttää koko jännitealuetta ja pakkaa sen käyttökelpoiseksi energiaksi. MPPT-säädin on jopa 30 % tehokkaampi kuin PWM-säädin. Bilteman valikoimaan kuuluu kaksi eri MPPT-säädinmallia, joista toinen on enintään 10 ampeerin virralle ja toinen jopa 20 ampeerin virralle oleva malli.

PWM-säädin

PWM-säädin on aurinkopaneelisäätimen yksinkertaisempi versio, ja siitä puuttuu MPPT-säätimen tehoa nostavat ominaisuudet. Tämä tarkoittaa, että ylimääräinen energia menee hukkaan. PWM-säädin on kuitenkin erinomainen vaihtoehto pienemmälle aurinkosähköjärjestelmälle, jonka maksimikapasiteettia ei välttämättä tarvita.

Paneelin suuntaaminen kohti aurinkoa

Aurinkopaneeli suositellaan suunnattavaksi kohti etelää. Lisäksi se kannattaa sijoittaa niin, etteivät esimerkiksi puut varjosta sitä, sillä se vähentää tietysti säteilyä paneeliin. Paneelin optimaalinen kaltevuuskulma on kesällä 30 astetta ja talvella 70–90 astetta. 45 asteen kaltevuutta suositellaan latauksen maksimoimiseksi ympäri vuoden.