Nu hittar du Mips-hjälmar hos Biltema

Nu hittar du Mips-hjälmar hos Biltema

Du kanske har hört talas om Mips som är ett nytt, revolutionerande system inom hjälmteknologi. Enkelt uttryckt är Mips ett skydd mot rotationsrörelser. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och varför du bör använda en Mips-hjälm.

Vad är Mips?

Mips är ett patenterat system, som skyddar hjärnan mot rotationsrörelser om du ramlar och slår i huvudet. Rotationsrörelser är resultatet av sneda islag mot huvudet vilket är vanligt just vid fallolyckor på cykel.

I en hjälm med Mips är skalet och stoppningen separerade ifrån varandra med ett friktionslager, så att de kan glida oberoende av varandra med en rörelse på 10–15 mm. Detta innebär att hjälmens skal tar upp en stor del av den rörelseenergi som uppstår vid sneda islag mot huvudet. Resultatet blir mindre påfrestning på hjärnan och risken för hjärnskador minskar.

Varför Mips-hjälm?

En Mips-hjälm ger dig ökad säkerhet vid en eventuell fallolycka och framförallt kan tekniken skydda dig mot allvarliga hjärnskador. Men vad är skillnaden jämfört med en vanlig cykelhjälm? En normal cykelhjälm tar emot smällen när du slår i marken eller någon annan hård yta. Energin som uppstår i fallet resulterar ofta i att hjälmen spricker, vilket är bra. Det visar att hjälmen har absorberat den energi som annars hade gått direkt till huvudet.

 

Mips ger dubbelt skydd

En Mips-hjälm gör allt som en vanlig hjälm gör men ger även ett extra skydd mot rotationsrörelsen som uppstår inuti hjälmen. Undersökningar av cykelolyckor har visat att cyklister ofta faller snett mot marken, vilket gör att huvudet vill vrida sig inuti hjälmen. Det är just dessa krafter som Mips-tekniken tar hand om och minskar. Ditt huvud kan helt enkelt röra sig inuti hjälmen och vid ett fall minskar påfrestningen på hjärnan och därmed även risken för allvarliga hjärnskador.

Mips – en svensk uppfinning

Mips är en förkortning av Multi-Directional Impact System och uppfanns av svenska biomekaniker och hjärnkirurger. Mips AB är ett svenskt företag med huvudkontor i Stockholm. Företaget säljer Mips-tekniken till den globala hjälmindustrin och idag finns Mips i miljontals hjälmar över hela världen (5,4 miljoner 2017). Förutom i cykelhjälmar finns Mips även i skidhjälmar, ridhjälmar, och motorsporthjälmar.