Klädsel vid vandring

Klädsel vid vandring

Att få upptäcka naturen längst grönskande vandringsleder med utsikt som ofta är häpnadsväckande är en av naturens stora fördelar. Eller kanske vandrar du längst kala leder eller snöiga etapper? Oavsett var du vandrar är det viktigt att du klär dig rätt, för att du ska kunna njuta av vandringen.

När du ska ut och vandra behöver du ha bekväma kläder som håller dig varm, torr och som andas. Närmast kroppen bör du ha ett underställ på dig, som håller dig torr och varm.

Det andra lagret är det lager som ska värma dig mest, använd dig gärna av ett eller flera klädesplagg här. Du kan alltid ta av dig något om du blir för varm. Det andra lagret består ofta av en fleecejacka eller ett klädesplagg i ull.

Det yttersta lagret som du bör ha på dig under vandringen är det lager som skyddar dig mot vind, vatten och kyla. Utgå alltid från vilket väder och temperatur du kommer att möta längst vandringen. Det yttersta lagret består ofta av en skaljacka, vildmarksjacka eller regnjacka – och tillhörande vildmarksbyxor eller överdragsbyxor. Tänk bara på att det är viktigt att det översta lagret är ventilerande, så att du varken blir för varm eller kall.

En annan otroligt viktig faktor inför vandringen är givetvis att du har ett par bekväma skor, som är anpassade för den terräng där du ska vandra och det väder du kommer att möta. Rätt strumpor är också viktigt, och där får klimatet avgöra. Behöver du något som värmer eller som enbart hjälper till att hålla fötterna torra?

Läs mer om lager på lager metoden

Relaterade artiklar

Välj rätt kläder för fiske

Välj rätt kläder för fiske

För dig som gärna ger dig ut med båten, eller står längst med vattenkanten och fiskar är det viktigt att klä dig med ordentliga fiskekläder.

Tutustu valikoimaamme

Tutustu valikoimaamme

Löydä ulkoiluvaatteesi uudesta Yosemite-mallistosta!

Välj rätt kläder för jakten

Välj rätt kläder för jakten

Under jaktsäsongen bjuder vårt nordiska klimat ofta på kyla och nederbörd, vilket ställer krav på dina jaktkläder.