Guide - Välj rätt elverktyg

Guide - Välj rätt elverktyg

Är du en inbiten hemmasnickare eller kanske någon som vill lära sig mer om hur man gör och vad man behöver för verktyg? Kanske har du drömmar och ambitioner om saker du vill göra om, laga eller fixa där hemma men inte rätt verktyg?

Oavsett hur dina tidigare erfarenheter eller kunskaper ser ut så kommer den här guiden att komma läglig till hands. Här guidar vi dig genom några av de elverktyg som kan vara bra att ha hemma, och som du hittar i vår smarta MultiX-serie 18V. I MultiX-serien 18V använder du ett och samma batteri till flera olika maskiner. Vår MultiX-serie med verktyg och maskiner som använder ett och samma 18-volts batteri finns även i en 18V Pro Series.

80213
80215
80214

Vad är då skillnaden mellan 18V-serien och 18V Pro serien?

Samtliga maskiner inom de båda serierna använder samma batteri och är sladdlösa. Däremot så är maskinerna i 18V Pro serien borstlösa, vilket innebär att du får en ännu mer energieffektiv motor, med längre livslängd. Det är lite kraftfullare maskiner helt enkelt.

Multi X – ett batteri, många möjligheter

Med vår MultiX serie använder du samma batteri till alla de olika verktyg och maskiner som ingår i vardera serien. Att kunna använda samma batteri till flera verktyg och maskiner sparar dig både tid och pengar – och är smidigt att använda! Glöm inte att batteri och laddare säljs separat!

Fler fördelar med Multi-X

Borr- och skruvdragare

En borr- och skruvdragare är alltid bra att ha hemma eftersom det är ett så mångsidigt verktyg som du kan ha nytta av i många olika byggsituationer. Med en borr- och skruvdragare kan du, precis som namnet hintar om, både borra och skruva.

När du ska välja borr- och skruvdragare får du utgå från storlek och omfattning på det arbete som du ska utföra. Givetvis behöver du också ta hänsyn till vilket material du borrar och skruvar i. I vårt sortiment hittar du bland annat borr- och skruvdragare som är borstlösa och som är utrustade med en metallchuck. Verktygen är även utrustade med inbyggda lampor, så att du kan arbeta effektivt.  Vår borr – och skruvdragare HDB 18V har även en slagfunktion som gör den otroligt effektiv.

Cirkelsåg

Om du ska kapa virke eller klyva olika material så som trä och plast så kan du behöva en cirkelsåg. Cirkelsågen och dess batteri är smidig att ta med överallt där du behöver använda den. En cirkelsåg används främst till grovkapning och är inte lika väl lämpad för finare kapning.

Hos oss på Biltema hittar du två olika varianter av cirkelsågen, en i 18V-serien och en i 18V Pro serien. Båda cirkelsågarna är stabila sågar med parallellanhåll och en vinklingsbar fotplatta i gjuten aluminium. De är båda utrustade med laser, dammsugaranslutning och greppvänligt gummiklädda handtag. Den stora skillnaden är att cirkelsågen i 18V Pro serien har en borstlös motor.

Färgspruta

Att använda en färgspruta när du ska måla om där hemma sparar dig både tid och slit. Eftersom du håller färgsprutan på avstånd när du målar så får du dessutom alltid ett jämt och snyggt resultat. Du kan använda färgsprutan när du ska måla på bland annat väggar, tak, dörrar, fasaden, möbler, staket eller köksluckor. Maskinen är enkel att rengöra eftersom du kan montera av motordelen och då rengöra enbart plastdelarna effektivt.

Fördelar med en färgspruta:

  • Du får ett jämnt resultat
  • Du får ett snyggt resultat på ytor med struktur
  • Målningen går snabbare och blir enklare

Limpistol

Ska du pyssla eller dekorera med mosaik? Då tycker vi att du ska investera i en limpistol!

Limpistolen är ett mångsidigt verktyg som du kan använda för att limma trä, plast, skumplast, textil, kakel, keramik och andra ömtåliga material.

En limpistol ska inte användas för att limma tyngre eller större saker, utan passar perfekt för hobby och pyssel eller mindre reparationer så som tätning av hål och fogar eller om du exempelvis ska klä om en stol och kompletterar limningen med ytterligare infästning.

En stor fördel med en limpistol är att verktyget går snabbt att använda, det torkar snabbt och du kan använda limpistolen med hög precision, vilket gör att du kan använda den för såväl fina hantverk som mindre snickeriarbete.

Multiverktyg

Multiverktyget kommer snabbt att bli din bästa verktygsvän eftersom det har flera olika användningsområden. Beroende på vilket verktyg som du har utrustat ditt multiverktyg med så kan du använda det för att skära, slipa, polera, kapa, fräsa eller skrapa.  Tack vare att multiverktyget är smalt och långt så lämpar det sig extra bra för precisionsarbete på mindre ytor och hörn. Vårt multiverktyg har ett oscillerande rörelsemönster, vilket ger ett fint resultat när du exempelvis slipar.

Slagborrmaskin

En slagborr kan användas för att borra i stenmaterial. Slagborren roterar precis som en skruvdragare, men har dessutom en slagfunktion vilket gör den mer kraftfull när du borrar i stenmaterial. Därför används slagborrmaskiner till borrning i hårdare material som betong, trä eller gips.  Våra slagborrsmaskiner är utformade med ett SDS+ fäste.

Vad är skillnaden mellan en slagborr och borrhammare?

Skillnaden är att en borrhammare kan göra slagborrens jobb, men inte tvärtom. Borrhammaren är utrustad med en bilningsfunktion, vilket innebär att du kan stänga av den roterande rörelsen och bara använda slaget, vilket är att föredra om du ska riva ner kakel eller liknande.

Slipmaskin

Slipmaskinen är ett populärt verktyg i många hem. Oavsett om du ska renovera köket, bygga en bänk till hallen eller ett nytt staket runt huset så har du alltid nytta av en slipmaskin. Med Biltemas slipmaskin kan du torrslipa trä, plast och metall och med olika slippapper bestämmer du själv hur grov slipningen blir. Vår slipmaskin slipar med ett oscillerande rörelsemönster, vilket ger ett fint resultat.

Slipmaskinen har även en dammsugaranslutning så att du slipper sopa upp damm och flisor som slipas bort. Notera att det enbart är batteriet 18V, 2,0 Ah som passar till vår slipmaskin.

Sticksåg

En sticksåg är ett användbart verktyg som du kan använda för att utföra figursågning. Om du är en ”gör-det-självare” så kommer du garanterat att möta projekt där en sticksåg hade underlättat ditt arbete.

Sticksågen har en vinklingsbar bottenplatta och en kompakt design, vilket gör att du kan använda sticksågen även i trängre utrymmen. Sticksågen är lättmanövrerad.

Beroende på vad du ska såga i så måste du också köpa ett lämpligt sticksågsblad för just det material som du ska arbeta i. I vårt sortiment hittar du bland annat sticksågblad som är allround, för tunnplåt och mjukt stål samt för hårt och mjukt trä. 

Tigersåg

Tigersågen är ett bra verktyg att ha hemma när du ska utföra grovarbeten som rivnings-eller byggprojekt där du behöver såga igenom plast, metall, trä, gips, glasfiber och lättbetong. Du kan också ha nytta av din tigersåg i trädgården när du ska kapa eller beskära grenar, buskar och träd. Vår tigersåg i Pro Serien är även utrustad med en borstlös motor.

Allt inom elverktyg

Relaterade artiklar

Ordning och reda i drömgaraget

Ordning och reda i drömgaraget

Med inrednings- och förvaringslösningar från Biltema kan du förvandla ditt garage till ett riktigt drömgarage.

Kun lapsi muuttaa pois kotoa

Kun lapsi muuttaa pois kotoa

Kun lapset muuttavat pois kotoa, se voi tuntua tyhjältä. Mutta se on myös ainutlaatuinen tilaisuus remontoida ja uudistaa kotisi.