Då ska snökedjor användas

Då ska snökedjor användas

Snökedjor bör användas när vägunderlaget är så dåligt att det finns risk att vanliga vinterdäck inte klarar att ge tillräcklig körsäkerhet. I Finland finns det inget krav på att använda snökedjor, men i andra europeiska länder rekommenderas, och på vissa ställen krävs det, att snökedjor finns med och används vid behov. Ta reda på vilka regler som gäller för det land du ska köra i.

Varför ska snökedjor användas?

Snökedjor gör att däcken får mycket bättre grepp när du kör på snöiga och isiga vägar. Med snökedjor ökar dragkraften mellan däcken och vägen, vilket ökar bilens förmåga att ta sig fram på ett säkert sätt när vägunderlaget är dåligt.

Ett bra tips är att ha snökedjor lätt tillgängliga i lastutrymmet när du kommer att köra på vägar med mycket snö och is och där framkomligheten kan vara begränsad.

Se vårt utbud av snökedjor

Montering av Biltemas snökedjor

Tips vid montering av snökedjor

Innan montering

Det första du ska ta reda på är om din bil är fram- eller bakhjulsdriven. Snökedjor ska nämligen monteras på de hjul som gör att bilen drivs framåt. Har bilen fyrhjulsdrift bör snökedjor monteras på hjulen på den axel som driver mest eller på alla fyra hjulen.

Se till att snökedjorna passar dina hjul. Sök med ditt registeringsnummer och kontrollera mot bilens däckdimensioner för att få fram vilka av Biltemas snökedjor som passar.

Vid montering

Lägg ut snökedjan på marken framför hjulet och se till att den inte är ihoptrasslad. För exakta instruktioner om hur du monterar Biltemas snökedjor, se manualen här.

Om snökedjan använts sedan innan, rekommenderas det att vända den slitna sidan av kedjan mot däcket. Är slitaget på snökedjan mer än 50 % så kan den brista och bör bytas ut.

Öva gärna på att montera och demontera snökedjorna. Gör det på ett plant underlag och se till bilens handbroms är åtdragen. Använd gärna arbetshandskar och eventuellt en ficklampa för att underlätta monteringen.

OBS! På vissa bilmodeller är hjulupphängningen konstruerad på ett sätt så att det inte går att haka samman wireändarna på utsidan. Vrid då framhjulen utåt så att wireändarna kan hakas samman på insidan av hjulet.

Efter montering

Snökedjor är i första hand avsedda som nödåtgärd. När snökedjorna är monterade förändras bilens köregenskaper något. Därför ska häftiga accelerationer eller inbromsningar undvikas. Kör inte fortare än 50 km/h. När du kör längre sträckor med snökedjor monterade bör de efterspännas för bästa passning.

Se till att hålla snökedjorna rena. Tvätta snökedjorna i varmt vatten efter användning och låt dem torka innan förvaring i påse eller förpackning.