Valittu tavaratalo
5

Onko hiiligrilli paras?

08 heinäkuu 2017

Maailman parhaasta grillistä ei ole hyötyä, jos et tiedä, miten grillataan. Tuloksen kannalta ei myöskään ole aina oleellista, käytätkö kaasu- vai hiiligrilliä.

Monet asiantuntijat valitsisivat molemmat, kun heiltä kysytään, haluaisivatko he kaasu- vai hiiligrillin. Kummassakin on puolensa. Kaasugrilli lämpenee nopeammin kuin hiiligrilli, joka lämpenee hitaammin oikean lämpöiseksi. Toisaalta hiiligrilli on monien mielestä paras, jos haluaa grillata suuria lihapaloja.

Joissain taloyhtiöissä kaasu- ja hiiligrillin käyttö on kielletty, jolloin sähkögrilli on ainoa vaihtoehto. Mutta sekin toimii hyvin!

Täytyy olla tarpeeksi kuuma
Joka tapauksessa grillin lämpötilan täytyy olla tarpeeksi korkea ennen kuin voit alkaa grillata. Hiiligrillissä hiilten tulee olla hehkuvia ja harmaita ennen kuin laitat ruoat grilliin.

Laita runsaasti sytytysnestettä, jottei sitä tarvitse enää lisätä sen jälkeen, kun olet alkanut grillaamaan. Voit käyttää myös kätevää grillinsytytintä! Ennen kuin sytytät grillin, sinun tulee nostaa grillistä pois kaikki, mikä voi syttyä ja pitää sammutusväline saatavilla. Sytytä hiilet heti kunnolla ja ota mieluummin varoiksi suihkepullo, jolla voit säädellä kuumuutta. Sytytysnesteen tulee antaa palaa rauhassa, jottei se jätä ruokaan ikävää makua.

Monet grillaavat mieluummin epäsuoralla lämmöllä, jolloin lopputulos voi olla mehevämpi. Kaasugrillissä se onnistuu, kun sammutat puolet polttimista grillin ollessa kuuma ja siirrät grillattavat sille puolelle. Hiiligrillissä voit siirtää hiilet toiselle puolelle ja ruoan toiselle.

Kahvallista grillaushalsteria käyttämällä ruokia on helppo käännellä ja siirtää grillaamisen aikana.

Älä paista ruokaa mustaksi
Terveysviranomaiset varoittavat ruoan grillaamisesta liian tummaksi Siitä voi muodostua epäterveellisiä aineita. Yksi vinkki on grillata liha nopeasti kuumalla lämmöllä ennen kuin se nostetaan epäsuoraan lämpöön mielellään folioon käärittynä tai grillausalustalla. Grillaa kansi alhaalla.

Joka tapauksessa saat lihasta mehukkaampaa, jos et leikkaa sitä liian pieniksi paloiksi vaan grillaat suurempia paloja kerrallaan. Lihaa kannattaa grillata pidempään matalammassa lämpötilassa. Grillauslämpömittari kertoo, milloin liha on valmista.

Monet grilliasiantuntijat suosittelevat marinoimaan grilliruoan etukäteen. Hyvä, itse tehty marinadi on usein hyvän grilliaterian salaisuus. Asiantuntijat suosittelevat sivelemään lihan – myös makkarat – hyvällä grilliöljyllä tai marinadilla monta kertaa grillauksen aikana. Liha kannattaa tänä aikana kääntää useita kertoja.

Suositut briketit
Grillihiilen sijasta voit käyttää myös brikettejä. Briketit muodostavat tasaisemman lämmön ja pitävät lämmön pidempään korkeana kuin hiili. Jos grillaat suuria lihapaloja, briketit ovat hyvä valinta. Briketit kannattaa latoa pyramidin muotoon ennen sytyttämistä, silloin ne syttyvät nopeammin. Biltema myy nykyään enemmän brikettejä kuin hiiltä.

Monet pitävät hiiligrilliä parempana, koska heidän mielestään savu antaa ruoalle hyvän maun.


© Biltema Suomi Oy 2017

Kerro mielipiteesi

 *
 
 
 Haluan että minuun otetaan yhteyttä.
Meille on tärkeää saada näkemyksiä ja ehdotuksia asiakkailtamme, jotta voimme kehittää palveluamme ja tulla paremmiksi.